Acil servis hekimlerine birçok haksızlık yapıldığını dile getiren Acil Hekimleri Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Dr. Kürşat Dede, unvan katsayılarında iyileştirme yapılması gerektiğini kaydetti
Acil Hekimleri Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Dr. Kürşat Dede, acil servislerde çalışan pratisyen hekimlerin uğradığı haksızlıkların giderilmesi gerektiğini söyledi. Dede, ikinci basamaktaki pratisyen hekimlerin döner sermaye yönetmeliğindeki kadro unvan katsayılarının 1.1’den en az 2’ye yükseltilmesini istedi.
Dede, acil servis pratisyenlerinin yaşadığı zorlukları ve çözüm önerilerini anlattı. Acil servis hekimlerine birçok haksızlık yapıldığını dile getiren Dede, pratisyen hekimin ikinci basamakta yaptığı muayene ve girişimsel işlem karşılığında hastaneye getirisi branş hekimiyle aynı olmasına ve hastanın muayene ve tedavi sonucu oluşabilecek kusurlardan dolayı ceza ve tazminat davalarında pratisyen hekimlere bir indirim olmamasına rağmen, döner sermaye katkı payı dağıtılırken pratisyen hekim katsayısının 1.1; branş hekiminin katsayısının da 2.5 olduğuna dikkat çekti.
Dr. Kürşat Dede, acil servise başvuran hastaların genel durumunun genelde kötü olması nedeniyle hastayla birebir olarak 3-4 saat ilgilenilip takip edilmesi gerektiğini, fakat bu 3-4 saatlik emek karşılığı sadece muayene puanı olan 21 puan verildiğini söyledi. Dede, “RPT olarak adlandırdığımız sadece reçete yazımı karşılığı da 21 puandır. Acil servisteki bu güçlük Döner Sermaye Yönetmeliği’nde göz önünde bulundurulmamıştır” dedi.
Pratisyen aleyhine ayrım yapılıyor
Acil serviste çalışan pratisyen hekimler servis olarak 24 saat esasına gore çalışmalarına rağmen bu ağır çalışma koşullarının ne Döner Sermaye Yönetmeliği’nde ne de bir başka yönetmelikte değerlendirildiğini belirten Dede, şunları kaydetti:
“Acil servise başvuran basit bir hastalık ile çoğul travmalı hastanın muayene ve tedavi puanı eşit olarak belirtiliyor. Ek ödeme yönetmeliğinde girişimsel işlem puanları belirlenirken acil servisler için herhangi bir düzenleme yapılmamıştır.
Başhekim yardımcısı kadrosunda pratisyen hekim ve uzman hekim ayrımı yapılmaksızın kadro unvan katsayısı 2,9 olarak verildiği halde, çalışan hekimler arasında pratisyen hekim ve uzman hekim kadro unvan katsayısında pratisyen hekim aleyhine ayrım yapılıyor.
Ülkemizde taksimetrenin gece tarifesi olduğu halde acil serviste sabaha kadar nöbet tutan pratisyen hekimin gece çalışmasına karşılık olarak döner sermaye yönetmeliğinde ve yıpranma payında hiçbir değer gösterilmiyor.
Acil serviste çalışan pratisyen tabip ve diğer sağlık personelinin karşılaştığı bulaşıcı hastalık riski, hasta ve hasta yakınlarının saldırıları bedensel ve ruhsal travma ve diğer çalışma güçlükleri karşılıksız kalıyor.
Pratisyen hekim, uzman hekim ve baştabip yardımcısı maaşlarında büyük uçurum yok iken, Döner Sermaye Yönetmeliği’nin kadro unvan katsayısı adaletsizliklerinden dolayı pratisyen hekimlere büyük haksızlık yapılıyor. Acil servislerde hasta muayenesi hemen her zaman poliklinik muayenelerinden çok daha uzun sürüyor, zira hastalar polikliniklerde olduğu gibi seçilmiş ya da elenmiş hasta olmadıklarından her hastaya bütüncül yaklaşmak gerekiyor.”
Dr. Dede, Yataklı Tedavi Kurumları İşletme Yönetmeliği’nde pratisyen hekimin yeri dahi bulunmadığını, bunun aynı zamanda bir yetki ve sorumluluk kargaşasına da neden olduğunu ifade etti. Acil serviste akut MI, VF, şiddetli kanamalı hastalıklar, metabolik komalar, pnömotoraks, akut akciğer ödemi, kardiyopulmoner arrest gibi mutlak ölümcül vakalarda tek başına tanı koyup müdahale eden pratisyen hekimin, Sağlık Bakanlığı nazarında diğer hekimlerden daha değersiz görüldüğünü dile getiren Dede, “Aksini gösterecek hiçbir uygulama düzenleme yoktur.” dedi.
Dr. Kürşat Dede, aile hekimliğine geçişte pilot il uygulaması yönetmeliğinde ikinci basamaktaki pratisyen hekimlerin hizmet puanı sıralamasında aynı sıraya konulmasının ayrı bir haksızlık olarak bu hekimlerin aile hekimliğine geçişlerini zorlaştırdığına dikkat çekti.
Acil hekimliği statüsü verilmeli
Dede, Acil Hekimleri Derneğinin bu sorunların çözümü için önerilerini ise şöyle sıraladı:
* İkinci basamaktaki pratisyen hekimlerin Döner Sermaye Yönetmeliği’ndeki kadro unvan katsayıları 1-1’den, 2 veya üzerindeki bir katsayıya denkleştirilmeli,
* Yapılacak bir düzenleme ile bazı kriterleri karşılayan acil hekimlerine belirli bir yılı doldurmaları halinde acil hekimliği statüsü verilmeli ve yönetmeliklere konulmalı,
* Acil servisteki zor çalışma koşullarının Döner Sermaye Yönetmeliği’nde yapılacak bir değişiklikle karşılığı verilmeli, acil hekimlerine risk tazminatı verilmeli,
* Başhekim yardımcıları arasında pratisyen hekim ve uzman hekim ayrımı yapılmadığı gibi, ikinci basamakta çalışan performans puanı üreten pratisyen hekim ve uzman hekim kadro unvan katsayılarında ayrım yapılmamalı,
* Acil serviste çalışan pratisyen hekimlerin o bölgedeki aile hekimlerinin ücretlerine denk bir döner sermaye katkı payı getirecek hizmet unvan katsayısı verilmeli.