Hekim Haber.com , Güncel Hekim Haberleri...
Haber Sağlık Portalı, Güncel Hekim Haberleri...
Persembe, 29.07.2010, 11:05pm (GMT)
  Anasayfa
  SSS
  RSS
  Linkler
  Harita
  Iletisim
 
SGK, doktorun yeni patronu haline geliyor... ; Tam Gün işyeri hekimlerini nasıl etkileyecek? ; SUT ta değişiklik yapıldı... ; Uzmanlık eğitimine Danıştay rötuşu ; Aile hekimi evlere girecek!
::| Arama:       [Gelismis Arama]
 
Kategoriler  
  SAĞLIK ÇALIŞANLARI
  Tıp Doktorları
  Eczacılar
  Diş Hekimleri
  SAĞLIK BAKANLIĞI
  GÜNCEL
  EĞİTİM
  SAĞLIK HABERLERİ
  CNN Türk Sağlık
  Hürriyet Sağlık
  Sabah Sağlık
  Zaman Sağlık
  Mynet Sağlık
  ODALAR VE BİRLİKLER
  Veteriner Hekimler
  KÖŞE YAZILARI
  ETKİNLİKLER
  VİDEO HABER
  DÜNYADAN SAĞLIK HABERLERİ
  Yahoo Health News
  ABC Health News
  Reuters Health News
  MedicineNet Daily Health and Medical News
  TIME Health News
  Newsweek Health News
  ::| Haber Listesi
Ad Soyad:
Email:
 
 
 
SAĞLIK ÇALIŞANLARI
 
Doktor ve hemşirelerin çalışmak için sıraya girdiği ülke

Carsamba, 12.11.2008, 10:56am (GMT)

Alman ve Avusturyalı doktor ve hemşireler Danimarka'da çalışmak için sıraya girmeye başladı. Son yıllarda sağlık branşında ortaya çıkan eleman ihtiyacını karşılamak için yurtdışına yönelen Danimarka, Hindistan'dan sonra Alman ve Avusturyalı doktor ve hemşireleri ülkeye getirmek için cazip öneriler sunuyor. Haftada 37 saat mesai, yılda 6 haftalık izin, eşine iş ve çocuğuna bakıcı ve okul garantisi Danimarka'ya gelmek için doktor ve hemşirelerin sıraya girmesini sağlıyor.

Doktor açığını Polonya ve Ukrayna'dan kapatmak isteyen Danimarka daha sonra Hindistan'a yönelmişti. Yurtdışından gelen doktorların en büyük sorunu dil bilmemek olurken, transfer için menajerlere binlerce kron ödeniyordu. Yurtdışından gelen her doktor için menajerlere ortalama 500 bin kron ödenirken, hemşireler için 90 bin ile 180 bin arasında değişen bir ücret ödeniyor. Doktor ve hemşire açığının yurtdışından karşılanması durumunda ise ödenecek ücret tam 1,7 milyar kron. Midtjylland Bölgesi'nin yürüttüğü pilot proje sayesinde Hindistan'dan 31 doktor transfer edilirken, menajerlere 15 milyon kron ödendi. Güney Danimarka Bölgesi ise farklı bir yol takip ederek, doktorları menajerlere para ödemeden getirmenin yolunu, Avusturya ve Almanya'da düzenlenen iş fuarlarına katılmakta buldu. Viyana'da düzenlenen fuara katılan Güney Danimarka Bölgesi yetkilileri, cazip şartlara evet diyen 50 Avusturyalı doktorla anlaştı.

Avusturya'dan sonra Almanya'dan da doktor getirmek için harekete geçen Güney Danimarka Bölgesi Dresden ve Hannover iş fuarına katılma kararı aldı. Danimarka'nın cazip teklifini duyan 100 Alman doktor fuarda yetkililerle görüşmek için randevu talebinde bulundu. Güney Danimarka Bölgesi yetkililerinden Annette Lund, menajerlerin aradan çıkmasıyla binlerce kronluk tasarruf yaptıklarını ifade ederken, "Ayrıca uzman arkadaşlar sayesinde bilgisinden emin olduğumuz doktorları ülkemize getirme imkanı buluyoruz. Tecrübelerimizi diğer bölgelerle paylaşmak istiyoruz" dedi. Annette Lund ayrıca dil eğitimlerini başarıyla bitiren 15 doktorun Ocak 2009'da hastanelerde çalışmaya başlayacağını söyledi.

Yurtdışından gelen doktorlar hızlı bir dil kursuna tabi tutuluyor. Entegrasyon bakanlığının kriterlerine göre düzenlenen kurslara katılan doktorlar daha çok branşlarıyla ilgili dil öğreniyor. Dil kursları için belediyeler ücret talep etmiyor. Normal şartlarda kursa giden her bir doktorun 3 bin kron ödemesi gerekiyor. Ancak belediyeler konunun öneminden dolayı ücret almıyor.
Danimarka 1970'li yıllarda dünyanın en iyi sağlık sistemine sahipti. Hastaneler modernliği ile dikkat çekerken, yetişmiş personelinin kalitesi Danimarka'yı dünyanın en iyisi yapıyordu. Bugün ise Danimarka'da çok farklı bir manzara var. Önümüzdeki 5 yılda doktor, hemşire ve hasta bakıcı sayısında görülen açığın 15 bin olacağı ifade edilirken, bu rakam sağlık sektöründe çalışanların yüzde 20'sine tekabül ediyor. Başkent Bölgesinde şuan için bin 700 sağlık çalışanına ihtiyaç olduğunu, hemşire açığının doktor açığından daha fazla olduğu açıklandı.

CİHAN-HABERTÜRK

Yorumlar (0)        Yazdir        Arkadasina Oner        Ust


Diger Haberler:
Danıştay’dan sözleşmelilere iyi haber (08.11.2008)
400 hemşirenin görev yapması gereken hastanede 147 hemşire var (06.11.2008)
19 bin sağlık çalışanı iş arıyor (27.10.2008)
Sağlık Personelinin Planlanmasına ilişkin Yönetmelik hükümlerinin yürütmesi durduruldu (24.10.2008)
Sağlıkta, 4/B'li eş için nakil istenmesini engelleyen yönetmeliğe dava açıldı (23.10.2008)
Tam Gün için hekimler ve halk ne düşünüyor? (22.10.2008)
Üniversitedeki uzman ve asistanların teknisyenden daha az döner almasına tepki (20.10.2008)
Bakan Çelik: Hekimler, kamudan özele kayıyor (17.10.2008)
Sağlık çalışanları döner sermaye için yürüdü (15.10.2008)
Hangi ilde kaç pratisyen hekim çalışıyor? (11.10.2008)



 
  ::| Kongre Takvimi
July 2010  
Pz Pt Sa Ca Pe Cu Ct
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
 
  manset haberler



::| SICAK HABER
Tam Gün işyeri hekimlerini nasıl etkileyecek?
Aile hekimi evlere girecek!
SGK uyardı...
Hekimler doluluk oranına göre atanacak
Tıpta ve Diş Hekimliğinde Uzmanlık Eğitimi Yönetmeliği kimleri nasıl etkileyecek?
Ankara Eğitim ve Araştırma Hastanesi Acilinde Silahlı Çatışma
İstifayla özele geçiş engelleniyor
'Tam gün' çıkarsa hekimler kamuyu tercih edecek
Döner Sermaye Yönetmeliği değişti
Sağlık personelinin uygulamada en sık hata yaptığı ilaçlar hangileri?
Sözleşmeli memur isterse yer değiştirecek
Radyasyonla çalışanlar nöbetten muaf
Merkez-taşra tıp öğretim üyeleri rotasyonları hangi branş ve hangi üniversiteleri kapsıyor?
"Temel tıp uzmanları için mecburi hizmet kaldırılsın"
Sağlık çalışanlarına ücretsiz yemek için vize çıktı

Hekim Haber .com 2007
[UST]