Sağlıkta 1 Ekim'de yeni dönem başlıyor
Cumartesi, 09.08.2008, 06:51am (GMT)
Hükümet 1 Ekim'den itibaren sağlıkta harcamaları kısmak için bir dizi tedbiri hayata geçirmeyi planlıyor. Amaç hem suistimalleri hem de gereksiz harcamaları önlemek.
Katkı payınının yüzde 30 ile sınırlanmasından şikayetçi olan özel hastanelere ilişkin çalışmalar da son aşamaya geldi. Özel hastanelerin kanser ve kalp hastalıkları gibi branşlaştıkları alanlarda hizmet vermelerine imkan tanınacak. Sosyal Güvenlik Kurumu 1 Ekim'den itibaren tüm yönleriyle yürürlüğe girecek Genel Sağlık Sigortası için çalışmaları tamamlamak üzere.
Kurumun öncelikli hedeflerinden biri yılın ilk altı ayında geçen yıla göre yüzde 26 oranında artan sağlık harcamalarını kısmak. Bunun için tedbirler yolda.
Sosyal Güvenlik Kurumu Başkanı Fatih Acar, "Bir kişi bir yerde MR çektiriyorsa başka bir yerde bir daha çektiremeyecek. Hastaneden bu bize geldiğinde sistem uyaracak biz bunu ödemeyeceğiz. Ya da bir kişiye karaciğer nakli defalarca yapılamayacak" dedi.
Harcamalardaki artışın nedenlerinden biri sevk zincirinin kaldırılması ile sigortalıların hastanelere akın etmesi. Sağlık ocakları ve aile hekimleri yeterli olmadığı için bir sene önce kaldırılan sevk zincirine dönüş şimdilik mümkün değil. Kısa vadede bulunan çözüm ise sağlık ocaklarının sigortalılar açısından daha cazip hale getirilmesi.
Acar bu konuyla ilgili olarak yapılan çalışmalar kapsamında 2'nci basamak sağlık hizmetlerinde 2 ila 10 YTL'ye kadar katkı payının alınacağını söyledi.
Yapılan çalışmalarda özel hastaneler için de yeni düzenlemeler var. Özel hastanelerde yüzde 30'luk katkı payı alınmasına imkan tanıyan düzenlemenin hayata geçmesinden sonra şikayet konusu olan fiyatlar yeniden düzenlenecek.
Acar, yapılacak olan düzenlemeyle birlikte bazı hizmetlerin fiyatları düşerken bazılarının fiyatının ise yükseleceğini kaydetti
Gonca Şenay / CNN TÜRK
|