Sağlık Bakanı Akdağ: “Zamanı gelince tam güne geçeceğiz ve hekim emeklerinin karşılığını ödeyebilmek için gerekli iyileştirmeleri yapacağız” diye konuştu
Fatma Ergüzeloğlu/ Ankara
Tam gün yasasının bu ay içinde TBMM’ye sunulacak olması konusunda Sağlık Bakanı Prof. Dr. Recep Akdağ, hekim emeğinin karşılığını Türkiye şartlarında ödeyebilmek için iyileştirmeler yapılacağını söyledi. “Zamanı gelince bu tam gün çalışmaya geçmek zorundayız” diye konuşan Bakan Akdağ, şunları söyledi:
“Yarım gün çalışmanın Türkiye’deki pratiği ve anlamı nedir? Yarım gün çalışma şuna yol açtı: Siz bir kamu hastanesinin kapısına gidersiniz, bu bir devlet hastanesi olabilir, üniversite olabilir, orada bu hizmeti yeterince alabilmeniz için muayenehaneye taşınmanız gerekir. Biz bunu istemiyoruz. Sağlığa erişimi kolaylaştırmayı hedef edindik. Ama ben vatandaş olarak hizmet almak için muayenehaneye gitmek zorunda niçin kalayım? Bugün, aylık gelirinden rahatlıkla para ayırıp da muayenehaneye gidecek vatandaşımız çok çok azdır.”
“Maaşlarda iyileştirme yapacağız”
Sağlık Bakanı Akdağ, Sağlık-Sen Yönetim Kurulunu makamında kabul etti. Tam gün çalışma konusunda soruları yanıtlayan Akdağ, muayenehane çalıştırarak kamudan ayrı çalışmak isteyen hekimlerin önünü kapatmış olmayacaklarını, hekimlerin istediği yerde çalışabileceğini, fakat bir tercih yapması gerektiğini kaydetti. “Kamu ile muayenehane ilişkisini ortadan kaldırmanın gereğine biliyorum ki, tüm vatandaşlarımız inanıyor” diye konuşan Bakan, muayenehanecilik yapan hekimlerin de istediği takdirde muayenehanesini çalıştırabileceğini söyledi.
Hekim maaşlarında nasıl bir iyileştirme yapılacağı konusunda Bakan, “Uzman hekimlerimiz açısından 2007 rakamları, maaş ve ek ödeme olarak ortalama 5500 lira civarındadır. Bunları daha da iyileştirmeye çalışacağız” dedi.
Akdağ: Hastalar üzerinden politika yapılıyor
Akdağ, TTB’nin 14 Mart Tıp Bayramında yarım gün çalışmasına eleştiri getirerek, “Bir meslek birliğinin hastalar üzerinde politika yapması o meslek birliğine yakışmaz. Hastane kapısına bir hasta olarak gittiğimde benim günahım ne? Sizin eğer bir meseleniz varsa gider o meselenizi hükümetle çözmeye çalışırsınız. Hastalar üzerinden bu işlerin yürütülmesini ben gerçekten yakışıksız buluyorum” diye konuştu.
Sağlıkçıların işsizlik sorunu yok
2007 yılında 9 milyar YTL üzerinde miktarın Sağlık Bakanlığının döner sermaye işletmelerine girdiğini, bunun 3,5 milyar YTL’ye yakın kısmının da sağlık çalışanlarına dağıtıldığını kaydeden Akdağ, “Sağlıkta Dönüşüm Programı’nda sağlık çalışanları, sistemin ürettiği katma değerin ortağı durumundadırlar. Kendi emeklerinin karşılığını alıyorlar. İyi bir sistem oluşturduğumuza inanıyorum. Önümüzdeki yıllarda tüm sağlık çalışanlarının kazançlarında iyileştirmelere devam edeceğiz” dedi.
Sağlık çalışanlarının, meslek lisesi ve yüksekokul mezunlarının, işsizlik diye bir sorunu olmadığına değinen Akdağ, üniversite, lise mezunlarında işsizlik sorunu olduğunu ama sağlıkta bu sorunun olmadığını vurguladı. “Bugün sağlıkla ilgili meslek lisesi, yüksekokul, fakülteden mezun olmak altın bilezik haline gelmiştir. Özel sektör ‘Biz sağlık çalışanı bulamıyoruz, Sağlık Bakanlığı çalışana ek ödeme yapıyor’ diye şikayet ediyor; üniversiteler şikayet ediyor” diyen Akdağ, iyileştirilecek alanların olduğunu belirtti.