Rotasyonlarda son durum!
Pazar, 06.06.2010, 08:32am (GMT)
Rotasyonların haziran ayı sonunda ilan edilmesi bekleniyor fakat alınan bilgilere göre, rotasyon süreleri kısaltıldı. Gastroenteroloji ve tıbbi onkoloji için yeni rotasyon ihdas edilmesi söz konusu. Danıştay’ın Tıpta Uzmanlık Yönetmeliğinin bazı maddelerini iptal etmesi nedeniyle, dava konusu ilgili branşlarda, sistem eski haliyle devam edebilir
HABER MERKEZİ-MEDİMAGAZİN
Tıpta Uzmanlık Kurulu (TUK) üzerinde çalıştığı rotasyon çalışmalarının son aşamasına geldi; alan ve süre ilanı imza sürecinde. Tıpta Uzmanlık Yönetmeliğinin bazı maddelerinin Danıştayca yürürlüğünün durdurulması nedeniyle, dört alanda, uygulamanın eski şekliyle devam etme durumu söz konusu. Daha önce rotasyonu olmayan yan dallar için (gastroenteroloji ve tıbbi onkoloji) yeni rotasyon ihdas edilmesi planlanıyor. Genel olarak rotasyon sürelerinde kısalma dikkati çekiyor.
TUK’un 21-22-23 Haziran tarihlerinde yeniden bir araya gelmesi planlanıyor. Rotasyonlara ilişkin yapılan düzenlemelerin de toplantı sonrasında açıklanması bekleniyor. TUK tarafından çalışılan rotasyonlar henüz net olarak belirlenmedi, süreler ve alanlar karar aşamasında. Alınan bilgilere göre, müfredat komisyonlarının talep etmemesi dolayısıyla cerrahi onkoloji, çevre sağlığı, epidemiyoloji, gastro cerrahisi, sitopatoloji, farmakoloji ve patoloji alanlarında rotasyon düzenlemesi yapılmadı. Şimdilik rotasyonu düşünülmeyen hematoloji, romatoloji branşları için de rotasyon düzenlemesi kesin olmamakla birlikte yapılabilir.
2 yan dal için rotasyon Daha önce rotasyonu olmayan uzmanlık dalları için (yan dallar için) de yeni rotasyonların belirlenmesi düşünülüyor. Gastroenteroloji için patoloji (bir ay), anesteziyoloji (bir ay) ve radyolojide (iki ay) rotasyon düşünülüyor. Yine daha önce rotasyonu olmayan tıbbi onkoloji için; hematoloji, patoloji, genel cerrahi ve radyasyon onkolojisinde birer ay rotasyon yapılması öngörülüyor.
Danıştay iptali TUK, Tıpta Uzmanlık Yönetmeliğinde Danıştay’ın yürütmeyi durdurma kararı aldığı branşlar için de rotasyon belirlemişti fakat bu aşamada söz konusu branşlar için yapılan düzenlemeler yürürlüğe geçemeyecek. Mesela klinik nörofizyoloji, yoğun bakım, çocuk yoğun bakım, ağız-yüz ve çene cerrahisi alanları için rotasyon belirlenmeyecek ve yine bu alanlarda da rotasyon yapılamayacak. Çünkü Yönetmelik ile belirlenen uzmanlık dallarının varlığı, Danıştay kararı dolayısıyla artık kabul edilemeyecek. Söz konusu alanlara başvuranlar da uzmanlık belgesi sahibi olamayacak.
(Danıştay kararıyla iptal edilen bazı uzmanlık dalları için belirlenen yeni rotasyon süreleri şöyle planlanmıştı: Plastik cerrahisi 41 aydan 13 aya; kadın hastalıkları ve doğum branşının 13 aydan 9 aya, kulak burun ve boğazın 10 aydan 7 aya, kalp-damar cerrahisinin 17 aydan 12 aya indirilmişti. Uzmanlık eğitimi sürelerinin birer yıl kısaltılması dolayısıyla söz konusu branşların dava konusu olması, doğal olarak rotasyon sürelerini de etkiledi ve Kurulun rotasyon hazırlığı hayata geçirilemedi.)
medimagazin
|