Tıp fakülteleri “norm kadro”ya geçiyor
Carsamba, 24.09.2008, 06:15am (GMT)
Yükseköğretim Kurulu (YÖK), tıp fakültelerinde norm kadro uygulamasına geçiyor. Öğretim üyesi sayısı ile öğrenci sayısının birbiriyle orantılı olmadığı gerekçesiyle norm kadro çalışmalarına başlayan YÖK, bu çalışma tamamlanıncaya kadar öğretim üyesi kadroları yeterli olan üniversitelerin tıp fakültelerine yönelik kadro taleplerini değerlendirmeye almayacak.
ANKARA/Medimagazin-YÖK Başkan Vekili Prof. Dr. İzzet Özgenç, üniversite rektörlüklerine gönderdiği yazıda, bazı üniversitelerce bağlı tıp fakültelerinde öğretim üyesi sayısıyla öğrenci sayısı ve ders yükü arasında orantısız bir ilişki olduğunu kaydetti. Bunun başlıca nedeninin tıp fakültelerinde öğretim üyesi kadrolarına atama yapılırken, sadece kişi bazında bir değerlendirme yapılması olduğunu belirten YÖK Başkan Vekili Özgenç, “Belirtilen olumsuzluğun daha fazla büyümesinin önüne geçmek amacıyla, Kurulumuzca tıp fakültelerinde norm kadro uygulamasına geçilmesi yönünde bir çalışma başlatılmıştır” dedi. Özgenç, norm kadro çalışmasıyla bağlantılı olarak tıp fakültesi bulunan tüm üniversite rektörlüklerinin 15 Ekim’e kadar kurumsal görüş bildirmelerini istedi.
Norm kadro nedir? Norm kadro, kamu kurum ve kuruluşlarının hizmetlerin yürütümü için ihtiyaç duydukları personelin nitelik, sayı, sahip olacağı unvan ve derece olarak tespit edilmesi ve standart hale getirilmesi olarak tanımlanıyor. Norm kadro çalışması, örgütün (kurumun) analizinin ve şemasının yapılması, görevlerin/işlerin tanımlarının yapılması ve kadro/pozisyon sayısının tespit edilmesi aşamalarından oluşuyor. Buna göre, hangi işin, hangi özellikte, kaç personelle yapılacağı belirleniyor. Medimagazin-Ankara
medimagazin
|